Hon rakade av sig håret i protest

Therese blev i våras intervjuad av tidningen Dagen, följande Publicerades: 

För ett år sedan rakade Therese Kaalen av sig sitt vackra, långa hår och skänkte det till ett perukmakeri. Hon gjorde det för att hon ville statuera ett exempel: på att det är den inre skönheten som är viktigast.

– Jag gjorde det för att gå emot alla de här äckliga skönhetsidealen. Jag kunde ha börjat gå i säck, men just i Sverige är håret jätteviktigt. Så det blev håret, säger Therese.

En bidragande orsak var att hon var så trött på “alla gubbar som glodde och verkade vilja äta upp mig med blicken”.

– Jag skulle kunna göra det igen, men just nu är det inte aktuellt. Jag vill ha långt hår när jag gifter mig någon gång i framtiden.

Det är kanske inte aktuellt med ett giftermål just nu, men Therese fyller 20 år i morgon och har många drömmar. Hon berättar om dem genom sin gamla mobil. Iphonen har hon sålt, den hade blivit för mycket till ett centrum i hennes liv.

– Jag vill se människor komma till Gud och vill se Östersund, Jämtland och Sverige förvandlat. Och jag vill missionera i Afrika.

Vad tror du att du gör om 20 år?

– Jag tror att jag har byggt ett barnhem, eller ett hem för fattiga som inte har någonstans att ta vägen. Och så är det väckelse i Sverige och alla är glada och lyckliga.

Drömmen om mission i Afrika går förmodligen i uppfyllelse redan till hösten. Då åker Therese till Moçambique för att gå i missionsskola och vara bland föräldralösa barn.

– Först måste jag bara tjäna ihop tillräckligt med pengar, men det är jag säker på att jag gör. Så efter studenten den 8 juni bär det av till ett sommarjobb i Norge.

– Tillsammans med tre jättetrevliga och jättekristna tjejer!

När jag frågar Therese vad som är det viktigaste i hennes liv svarar hon utan att tveka:

– Det är helt och hållet Jesus. Han är allt för mig. Han är med mig hela tiden och jag pratar med honom om allt, till och med om vad jag ska äta till middag. Han är min bästa vän.

Therese bloggar om sin tro och den lycka den skänker henne. Hon kallar de andra medlemmarna i Pappas Hus, den församling hon tillhör, för sin familj.

Men så har det inte alltid varit.

Tills för fyra år sedan fanns varken Jesus eller den kristna tron i Thereses liv. Förändringen kom efter att en kristen tjej började i hennes klass på högstadiet.

– Jag hatade henne verkligen. Hon var så lycklig och fridfull, jag kanske tyckte att det var falskt. Hon hade något jag inte hade och det gjorde mig jättearg. Jag kunde vara jätteelak mot henne.

Therese blev kristen efter att den hatade tjejen bett för henne i samband med en obehaglig incident. Bönesvaret förvandlade Thereses liv.

– Nu är hon en av mina bästa vänner. Efteråt fick jag veta att hon och hennes familj bad för mig under hela den här tiden. Jag är ett bönesvar!

– Men det har gått upp och ner. Ett tag gick jag ifrån Gud helt. Jag kände att han inte älskade mig och att jag inte förtjänade hans kärlek. Vägen tillbaka var lång.

Therese går sista året på gymnasiet, omvårdnadsprogrammet med inriktning räddningstjänst, där eleverna får släcka brinnande bilar, åka ut till bilolyckor, träna isräddning och lära sig akutsjukvård. Hon valde programmet på grund av drömmen om missionsfältet.

– Det är tufft och jag är ganska mesig av mig. Jag ville utmana mig själv.

Och hur har det gått?

– Det har gått jättebra! skrattar hon.

 

THERESE KAALEN

Aktuell: Fyller 20 år den 2 juni.

Familj: Mamma, bror, pappa, lilla hunden Titti, församlingen.

Bor: I Östersund med mamma Gun och hunden Titti.

Intressen: Mat, vara ute i naturen, idrott, skolan (fast just det är inget roligt intresse), be, läsa Bibeln och sjunga.

Jobbar: I hemtjänsten. “Jag älskar mitt jobb! Jag får betalt för att gå runt och älska människor!”

Vill hälsa alla läsare: Att det aldrig är för sent att komma tillbaka till Gud.